lauantai 7. tammikuuta 2017

MUISTIO 07/01/2017: AIHE: Onnettomuudet onko niitä?? Uutisharrastajan näkökulma


MUISTIO 07/01/2017

AIHE: Onnettomuudet onko niitä?? Uutisharrastajan näkökulma

Wikipedia kirjoittaa onnettomuudesta näin: 

"Onnettomuus on ennalta-arvaamaton vahinkotapahtuma, joka voi aiheuttaa muun muassa omaisuusvahinkoja, tuhoa, kuolemantapauksia tai loukkaantumisia taikka muutoin haittaa tai vahinkoa esimerkiksi ihmisille, luonnolle tai infrastruktuurille."

Uutisharrastaja ei käytä mielellään sanaa onnettomuus ja uutisharrastuksessa ei puhuta onnettomuuksista sillä sellaisia ei tapahdu.

Onnettomuus sanana sekä käsitteenä on liian epämääräinen, etäinen ja se ei anna riittävää kuvausta tapahtuneesta eikä siihen johtaneista seikoista.

Esimerkki: Matkustaja-Autolautta Estonia joutui onnettomuuteen Itämerellä vuonna 1994
Esimerkki ei kerro kyllin riittävästi tapahtumasta joten mielellään uutisharrastaja kirjaa lauseeksi: Matkustaja-Autolautta Estonia kaatui ja upposi itämerellä vuonna 1994.

Onnettomuuksia ei siis uutisharrastajan näkökulmasta tapahdu vaan on AINA olemassa syy ( tekninen, inhimillinen tai kummatkin) joka tekee kriittisen poikkeaman olemassa olevaan säännönmukaiseen rytmiin, rutiiniin.

Myös luonnontuhoja ( myrskyt, metsäpalot, tsunamit, maanjäristykset jne..) koskevassa uutisharrastuksessa sana onnettomuus ei annan täyttä kuvaa tapahtuneesta jolloin silloinkin on parasta käsitellä asiaa sellaisena kun se on.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti